Home Blog Anne Sütü Arttırıcı Besinler

Anne Sütü Arttırıcı Besinler

Süt Arttırıcı Yiyecekler

by Aperatif Yemek Tarifleri
anne-sutu-arttirici-besinler

Bebeğin rahme düştükten sonra ki gelişim evresinde veyahut doğumdan sonraki ilk 25-30 haftalık süreçte bebeğin, gelişimine en çok katkıda bulunan besin anne sütüdür. Bu yüzden hamilelik dönemi dâhil olmak üzere bütün süreçlerde anne sütü, bebek için hayati bir önem taşımaktadır.

Anne sütünün gelmesi pek çok farklı etkene bağlı olarak gecikebilir veya erken gelebilir. Örneğin, bazı doğumlarda anne sütü bebek doğduktan hemen sonra gelse de bazı doğumlarda doğumdan önce veya doğumdan birkaç gün sonra gelmektedir.

Anne sütünün gelmesinin veya gelmemesinin belirleyicisi olan 3 unsur bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla;

  • Doğum çeşidi (normal doğum, sezaryen doğum vb.)
  • Annenin, doğumdan önceki ve sonraki sağlığı
  • Doğumun zamanı (erken veya geç doğum)

Gibi unsurlar anne sütünün erken veya geç gelmesine sebebiyet verebilir.

Hamileliğin ilk haftaları dâhil olmak üzere bu durumun önüne geçmek ve anne sütünün sağlıklı bir biçimde gelmesini sağlamak mümkündür. Burada önemli olan 2 unsur bulunmaktadır, annenin psikolojisi ve yediği besinler. Bu makalemizde sizlere Anne Sütü Arttırıcı Besinler nelerdir ve ne sıklıkta tüketilmesi daha sağlıklı olur konusunda bilgilendirme yapacağız.

Anne Sütü Yapan Yiyecekler

anne-sutu-yapan-yiyecekler

anne-sutu-yapan-yiyecekler

Doğanın her bir alanında olduğu gibi insan popülasyonu arasında da anneler için en önemli husus bebeği ve bebeğin beslenmesidir. Bu durum bebek ile annenin arasında ki sevgi ve şefkat duygusunu pekiştirmekten ziyade sağlık ve fiziki anlamda her iki birey için de oldukça faydalıdır.

Sütü gelmeyen anneler olabileceği gibi sütünün daha fazla ve daha sağlıklı gelmesini isteyen anneler de bulunmaktadır. Sizlere hazırladığımız listede tıbben kabul görmüş ve etkileri onaylanmış yiyecekler bulunmaktadır.

Besin 1: Su

su

su

Su, hayatın yapı taşı olduğu gibi anne sütünün de yapı taşıdır. Anne sütünün %10’luk bir dilimi dışında sütün tamamı sudan oluşmaktadır. Bu nedenle suyu listede ilk sırada listeledik. Keza anne sütünün artmasını istiyorsanız gün içerisinde sağlıklı bir biçimde su tüketmelisiniz. Anne sütü üzerine yapılan araştırmaların sonucunda annelerin, günde en az 1 litre su içmesi kanısına varılmıştır.

Besin 2: Rezene

rezene

rezene

Galaktagog yani vücutta ki anne sütünün salgılanma oranını arttıran maddeler arasında en önemli besinlerden birisi rezenedir. Rezene vücutta ki prolaktin hormonunun salgılanmasında önemli rol oynar dolayısıyla sür oranınız artar. Rezeneyi en sağlıklı kullanım biçimi bitki çayı olarak kullanmaktır. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde en fazla 3 öğün tüketmeniz uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Besin 3: Yulaf Ezmesi

yulaf-ezmesi

yulaf-ezmesi

Beta glukan denilen maddenin ekmek mayasından elde edilmesinin yanı sıra tamamen doğal bir maddedir. Beta glukan maddeleri sayesinde doğal yoldan vücudunuzda ki östrojen hormonun salgılanma oranının artmasını sağlayabilir ve doğrudan anne sütüne olan etkisini gözlemleyebilirsiniz. Yulaf ezmesi, bilenen en sağlıklı ve beta glukan oranı en yüksek olan yiyeceklerden birisidir. Yulafı, su ile haşlayıp veya yoğurt ve süt gibi ürünlerle karıştırıp tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesi tüketmenizin aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirdiğini unutmamalısınız.

Besin 4: Yağlı Tohumlar

yagli-tohumlar

yagli-tohumlar

Yer fıstığı, badem vb. yağlı tohumları günlük en az 1 avuç tüketmelisiniz. Yağlı tohumlar özellikle vücudun üretmediği yağ ve aminoasitler bakımından oldukça zengindir. Vücudunuzun üretmediği sağlıklı yağları almak istiyorsanız sizin için en etkili ve doğal çözüm elbette yağlı tohumlardır.

Aynı zamanda ceviz gibi besinlerin içerisinde triptofan aminoasidi bulunmaktadır. Bu aminoasit doğrudan serotonin gibi nörotransmitter hormonlarının sentezine katkıda bulunup sütün oranını ve sütün besleyiciliğini arttırmaktadır.

Besin 5: Isırgan Otu

isirgan-otu

isirgan-otu

Isırgan otu gibi otsu bitki türleri mineral, protein ve vitamin açısından oldukça zengindir. Anne sütünü arttıran vitaminler:

  • K vitamini
  • C Vitamini
  • B12 Vitamini
  • B6 vitamini
  • B1 vitamini
  • A vitamini

Anne sütünü arttıran mineraller:

  • Manganez minerali
  • Çinko Minerali
  • Silisyum minerali

Listelenen bütün maddeler doğrudan veya dolaylı yoldan anne sütüne ve üretim oranına etki etmektedir. Sıralanan bütün vitamin ve mineralleri içerisinde barından tek bitki ısırgan otudur.

Isırgan otunu sağlıklı bir biçimde tüketmek için ısırgan otu çayı yapabilirsiniz. Ayrıca günde en fazla 2 kez kullanılması önerilmektedir.

Besin 6: Çörek Otu

corek-otu

corek-otu

Çörek otunun içerisinde barındırdığı vitamin, mineral ve aminoasitler anne sütüne, sütün besleyicilik oranına ve sütün artmasına doğrudan katkıda bulunmaktadır. Çörek otunun tüketim şekli çok fazladır lakin annelik döneminde bulunan kadınlar, bu otu içtikleri çorbanın içerisine atarak tüketmelidirler. Eğer otu doğrudan yemeyi tercih ediyorsanız mutlaka, güzel bir biçimde ezerek tüketmelisiniz aksi durumda sindirim sisteminiz bozulabilmektedir.

Besin 7: Tahin

tahin

tahin

Tahin içerisinde barındırdığı vitaminler açısından oldukça faydalı bir besindir. Özellikle A vitamini, C vitamini ve yüksek miktarda Kalsiyum oranından ötürü tahin, oldukça sağlıklıdır. Günde en az bir kaşık tahin tüketmeniz durumunda, vücudunuzun düzenli olarak östrojen hormonu salgılamasını sağlarsınız. Bu sebepten ötürü vücudun süt üretim oranı artarken unutkanlık, baş ağrısı vb. gibi şikayetlerinizden de kurtulmuş olursunuz.

You may also like

Leave a Comment